3.2 Achtergrond klachten

3.2 Achtergrond klachten

Een klacht is vaak een uiting van ontevredenheid. Klachten kunnen op veel zaken betrekking hebben, maar meestal gaan ze over de dienstverlening, het beleid, de medewerkers, de processen of een combinatie van deze factoren.

 

Het is belangrijk om je te realiseren dat mensen niet voor niets klagen; meestal is er een goede achterliggende reden. De aanleiding voor een klacht kan zeer divers zijn, maar als medewerkers zich met een klacht bij de salarisprofessional melden, is dat vaak omdat zij vinden dat er iets niet goed is gegaan met hun salaris of een andere arbeidsvoorwaarde (reiskostenvergoeding, declaratie, vakantiedagen, etc.). En salaris is voor mensen enorm belangrijk: hier betalen zij huur, eten en drinken mee: hun primaire levensbehoeften. Daarom kunnen problemen met het salaris bij medewerkers tot heftige emoties leiden, zeker als ze het gevoel hebben dat jij een fout hebt gemaakt die hen in de problemen heeft gebracht. Het is van belang om je hiervan bewust te zijn, want dat kan je helpen om met begrip en empathie op de klacht te reageren en vervolgens te proberen om de fout zo snel mogelijk recht te zetten. Dat laatste is van groot belang: klachten ontstaan namelijk ook doordat fouten niet, slechts gedeeltelijk of (te) laat worden hersteld.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Het is ook mogelijk dat een medewerker een klacht heeft over een situatie die niet aan jou te wijten is, bijvoorbeeld als het nettosalaris erg laag uitvalt doordat je een loonbeslag moest uitvoeren. In zulke situaties zijn medewerkers vaak wanhopig en dan kan het gebeuren dat ze bij jou verhaal komen halen en zich op jou afreageren. In dat geval kun je het probleem vaak niet oplossen, maar je kunt wel begripvol reageren. En ook als je het probleem niet kunt oplossen, kun je de medewerker steunen, bijvoorbeeld door hem door te verwijzen naar instanties voor schuldhulpverlening.

 

Wellicht ben je – net als veel andere mensen – geneigd om klachten vanuit je eigen perspectief te bekijken. Je weet immers precies hoe de verschillende processen werken en je bent goed op de hoogte van de afspraken en regels. Wat in de praktijk vaak gebeurt, is dat dit – vanuit een primaire reactie – uitgebreid wordt uitgelegd aan degene die een klacht indient. En dan gaat het vervolgens vaak mis, omdat de klager de goedbedoelde uitleg opvat als ‘verdediging’ en dat is wel het laatste waarop hij zit te wachten. Hij wil namelijk geen uitleg; hij heeft er behoefte aan om gehoord te worden. Als de gemaakte fout bijvoorbeeld met zich meebrengt dat een medewerker zijn salaris nog niet heeft ontvangen of dat hij een te laag bedrag uitbetaald heeft gekregen, zal hij willen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Gebeurt dit niet, en wordt er binnen de organisatie vaker niet op de juiste wijze met klachten omgegaan, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de sfeer op de werkvloer. Probeer daarom om een klacht altijd als zodanig te herkennen en zo snel mogelijk op te pakken. En probeer ook om een klacht niet persoonlijk op te vatten; dat je een fout hebt gemaakt, zegt niet meteen iets over jou als persoon.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

Ondersteunende en blokkerende gedachten

 

Als je met een klacht te maken krijgt, kun je hier veel gedachten bij hebben. Hierbij maken we onderscheid tussen ondersteunende en blokkerende gedachten. Probeer je hiervan bewust te zijn als je met een klacht wordt geconfronteerd, want dit kan je helpen om je blokkerende gedachten te parkeren en voorrang te geven aan je ondersteunende gedachten.

 

Voorbeelden van ondersteunende gedachten (deze gedachten kunnen je helpen om de klacht af te handelen):

  • Wat is het probleem, wat is hier aan de hand?
  • Hoe kan ik deze collega helpen?
  • Wat zou ik zelf doen in deze situatie?
  • Wat is de boodschap die deze collega werkelijk kwijt wil?
  • Een klacht is een kans en is altijd terecht.
  • Ik wil ook graag dat er naar mij wordt geluisterd als ik een klacht heb.
  • Ik vat de klacht niet persoonlijk op. 

 

Voorbeelden van blokkerende gedachten:

  • Daar heb je weer zo’n klager.
  • Ik heb het veel te druk; ik heb hier geen tijd voor. 
  • Ik heb dit al zo vaak uitgelegd.
  • Oh, dat is Pietje, die heeft het weer niet begrepen.
  • Hier gaat mijn collega over, ik ben hiervoor niet verantwoordelijk.
  • Het is bijna vijf uur, ik wil naar huis.

 

Klachten afhandelen

 

De onderstaande vaardigheden kunnen je helpen bij het ontvangen en afhandelen van klachten. 

1. Welkom heten

Open de uitleg 

Neem een houding aan waarbij je uitstraalt dat je blij bent dat de klacht wordt gemeld. Zeg bijvoorbeeld: ‘Fijn dat je dit meldt!’ Klachten zijn immers welkom, want daar kun je van leren. Daarnaast kun je een fout alleen maar rechtzetten als je weet dat die fout is gemaakt. En als je een klacht naar tevredenheid afhandelt, kan dat een positief effect hebben op de werkrelatie. Wat je in elk geval niet moet doen, is de klager doorsturen naar een collega of de directie. Neem de klacht zelf in ontvangst en ga hiermee aan de slag.

2. Luisteren, samenvatten, doorvragen

Open de uitleg 

Net als bij adviesgesprekken is het ook bij de ontvangst van klachten heel belangrijk om goed te luisteren, samen te vatten en door te vragen (de LSD-techniek). Laat de klager zijn verhaal doen, neem een actieve luisterhouding aan, vat de klacht in je eigen woorden samen en stel vragen die je kunnen helpen om een goed en volledig beeld van de situatie te krijgen.

3. Empathie tonen

Open de uitleg 

Empathie is het vermogen om je in anderen te verplaatsen. Je laat dan zien dat je open staat voor de emoties, houding en motivatie van de ander. Maar empathie gaat verder dan dat, want hieronder valt ook dat je je realiseert – en dat ook laat merken – welke impact jouw handelen heeft op het leven van de ander. Om even terug te komen op het eerdergenoemde voorbeeld: als jij een fout hebt gemaakt die ertoe heeft geleid dat een medewerker te weinig salaris heeft ontvangen, kan dat betekenen dat hij bijvoorbeeld zijn hypotheek niet kan betalen. Het is dan belangrijk om hier niet zomaar overheen te stappen, maar zorgvuldig aandacht aan te besteden.

 

In elk geval is belangrijk – ook als er geen sprake is van een fout, of als de gemaakte fout niet aan jou te wijten is – dat je laat zien dat je met de ander meeleeft. Hierdoor sta je náást de klager, en niet tegenover hem. Dit betekent zeker niet dat je meteen ‘schuld’ moet bekennen. Het gaat er vooral om dat je de emoties van de ander benoemt (verward, geïrriteerd, wanhopig, machteloos, teleurgesteld, boos, wantrouwend, etc.); oefen jezelf hierin. Hoe zuiverder je dit doet, hoe meer de ander zich begrepen voelt. Druk je uit in gewone taal, afgestemd op de ander. 

4. Rustig blijven en excuses aanbieden

Open de uitleg 

Blijf rustig in het gesprek: soms is het verstandig om even tot tien te tellen en je niet te laten verleiden tot het geven een primaire reactie waar je later spijt van krijgt. Zit je fout, bied dan persoonlijk en oprecht je excuses aan. Vind je dat jou geen blaam treft, bied dan excuses aan voor de situatie. Realiseer je dat het er niet om gaat om je gezicht te redden, maar om de relatie met de ander goed te houden. 

5. Realistische oplossingen zoeken

Open de uitleg 

Bij klachten zijn we vaak geneigd om in een reflex te schieten en met beloftes of oplossingen te komen die we vervolgens niet kunnen waarmaken. Denk daarom rustig na over wat je kunt doen om de situatie op te lossen. Je kunt eventueel ook vragen naar de oplossing die de ander zelf voor ogen heeft: ‘Heb je zelf een voorkeur voor een oplossing?’ Of: ‘Hoe kan ik dit het beste oplossen?’ Als de ander de oplossingsrichting aangeeft, kan dit bijdragen aan een grotere tevredenheid over de afhandeling van de klacht, mits de oplossing haalbaar en realistisch is.

 

Als salarisprofessional kun je veel klachten relatief snel afhandelen: is er te weinig salaris betaald, dan kun je dit oplossen door het resterende bedrag zo snel mogelijk over te laten maken. En is een declaratie ten onrechte niet uitbetaald, dan zorg je ervoor dat dit zo snel mogelijk alsnog gebeurt. Maar wat nu als een medewerker in de problemen is gekomen doordat hij door een fout te veel salaris heeft ontvangen, alles heeft opgemaakt en nu veel minder loon heeft c.q. zal ontvangen omdat jij de fout moet herstellen? In zo’n situatie zul je wat creatiever moeten zijn om tot een goede oplossing te komen. Je zou bijvoorbeeld aan de medewerker kunnen voorstellen om het bedrag dat hij te veel heeft ontvangen niet in één keer te verrekenen, maar in een aantal termijnen, waarbij je aan hem vraagt welk bedrag je per maand kunt verrekenen zonder dat hij in de problemen komt.

 

Eerder hebben we al aangegeven dat er ook situaties zijn waarin jij weliswaar geen fout hebt gemaakt, maar een medewerker zich wel met een klacht of probleem meldt, bijvoorbeeld omdat je een loonbeslag hebt moeten uitvoeren. Wat in de praktijk ook vaak gebeurt is dat je als salarisprofessional een verkeersboete (gereden met een auto van de zaak) moet inhouden op het loon van de medewerker; als het een hoog bedrag is, kan dat bij die medewerker tot paniek leiden. Zoek ook in zulke situaties naar realistische oplossingen, bijvoorbeeld door – mits het management hiermee akkoord gaat – boventallige verlofdagen uit te betalen of het opgebouwde vakantiegeld eerder uit te betalen. Doe in elk geval in dergelijke situaties geen beloftes die je niet kunt waarmaken, en wek ook geen valse verwachtingen: leg een idee als het uitbetalen van verlofdagen eerst voor aan degenen die erover moeten besluiten. Zo voorkom je dat je de medewerker blij maakt met een dode mus.

6. Afspraken nakomen en nazorg verlenen

Open de uitleg 

Tot slot is het belangrijk om de klacht zo snel mogelijk en volgens de gemaakte afspraken af te handelen. Kom je beloftes na, doe wat je hebt beloofd; anders heb je meteen een nieuwe klacht te pakken. Zorg verder voor een goede nazorg: neem na verloop van tijd contact op met de klager om te vragen of de klacht naar tevredenheid is afgehandeld.

Bronvermelding

Bij het schrijven van dit hoofdstuk is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Corporatiehuis. (z.d.). Een praktische gids voor klachtenmanagement.

Dick. (2018, 5 oktober). De zeven gouden regels bij klachtafhandeling! - Werkplaats voor Organisatiecultuur.

Werkplaats voor Organisatiecultuur. https://werkplaatsvoororganisatiecultuur.nl/zeven-gouden-regels-klachten/

 

Solopartners. (2021, 4 mei). 10 gouden tips over het afhandelen van klachten. Solopartners.

Solopartners. https://www.solopartners.nl/kennisbank/10-gouden-tips-over-het-afhandelen-van-klachten/