VPS Beroepscommunicatie
Als (toekomstig) salarisprofessional wordt er veel van je verwacht. Je zorgt ervoor dat de salarissen juist worden berekend en op tijd worden betaald. Vaak ben je (mede)verantwoordelijk voor een correcte loonaangifte en zorg je ervoor dat op tijd de afdracht plaatsvindt van de loonheffing aan de Belastingdienst.
Daarnaast verzorg je de salarisadministratie, ben je mogelijk betrokken bij het onderhoud van de salarissoftware en verzorg je uiteenlopende rapportages omtrent de loonkosten voor directie en management.
Ook werk je met vertrouwelijke en gevoelige informatie en wordt van je verwacht dat je de cao en wet- en regelgeving foutloos weet toe te passen. Fouten kunnen namelijk verstrekkende gevolgen hebben, zowel voor je organisatie als voor de mensen die er werken.
Tekst gaat verder onder de foto.
_w870.png)
Wellicht verricht je veel van deze taken in je eentje, maar het is ook goed mogelijk dat je samen met één of meer collega’s verantwoordelijk bent voor de uitvoering van de salarisadministratie. Dit hangt niet alleen af van de omvang van de organisatie, maar ook van de (personeels)regelingen waarmee je bij de salarisverwerking te maken krijgt. Sommige organisaties/branches hebben complexe regelingen en je zult begrijpen dat dit extra werk met zich meebrengt. Zo zijn er ondernemingen en (zorg)organisaties waar sprake is van onregelmatige diensten en de bijbehorende toeslagen, wat de salarisverwerking aanzienlijk ingewikkelder maakt dan wanneer alle medewerkers enkel en alleen vaste uren werken. En bij een uitgebreid pakket aan employee benefits heb je als salarisprofessional meer werk dan wanneer je werkgever het houdt bij een kerstpakket en een vergoeding voor reiskosten.
Om je werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, moet je vanzelfsprekend over adequate vakkennis beschikken. Maar voor een goede salarisprofessional is inhoudelijke en ‘up-to-date’ vakkennis niet meer voldoende.
Daarnaast moet je namelijk ook beschikken over een groot aantal zogenoemde ‘zachte’ vaardigheden, ook wel ‘soft skills’ genoemd. Hierbij gaat het vooral om communicatieve vaardigheden, want die zijn voor een salarisprofessional enorm belangrijk. Er zijn veel situaties denkbaar waarin je goed moet communiceren, bijvoorbeeld als de directie je om advies vraagt of als een collega vragen heeft over zijn salarisstrook of een klacht heeft, bijvoorbeeld omdat hij vindt dat een regeling niet correct is toegepast.
Daarnaast kan de directie je vragen om een presentatie te geven over een onderwerp dat betrekking heeft op jouw vakgebied.
Ook zul je bij de uitvoering van je werkzaamheden veel moeten samenwerken met collega’s en met externe contactpersonen, bijvoorbeeld van UWV (denk hierbij bijvoorbeeld bij vragen over een WAZO- of Ziektewetuitkering), deurwaarderskantoren (bij een loonbeslag) en de gemeente (bijvoorbeeld bij een proefplaatsing waarvoor jouw werkgever recht heeft op een loonkostensubsidie). Ook hierbij zijn goede communicatieve vaardigheden van groot belang.
Ten slotte: als je werkzaam bent op een administratiekantoor en voor een groot aantal klanten de salarisadministratie voert, zul je met alle klanten goed moeten samenwerken, waarbij een goede communicatie cruciaal is. Kortom: goede communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar voor elke salarisprofessional. In alle genoemde situaties moet je immers helder, begrijpelijk, behulpzaam en klantgericht kunnen communiceren.
Tekst gaat verder onder de foto.
_w870.png)
Wat kun je verwachten?
In deze module vind je allerlei informatie die van pas kan komen als je als salarisprofessional gesprekken met anderen moet houden, in welke vorm dan ook. Na een inleidend eerste hoofdstuk richten we ons in de hoofdstukken 2 tot en met 5 op het toepassen van mondelinge communicatieve vaardigheden in een professionele setting. We sluiten hierbij naadloos aan op het examen Beroepscommunicatie van de Vakopleiding Payroll Services van de Associatie voor Examinering. Je kunt je daardoor per hoofdstuk effectief en doelgericht voorbereiden op het examen.
Het examen Beroepscommunicatie bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Klachten van werknemers of adviesvragen van werknemers en directie behandelen.
2. Zorgen dat benodigde informatie tijdig wordt aangeleverd door interne functionarissen of klanten.
3. Advies geven over de toepassing van veranderende of nieuwe wet- en regelgeving (door middel van een presentatie).