4.2 Achtergrond argumenteren en overtuigen

4.2 Achtergrond argumenteren en overtuigen

Overtuigen en argumenteren zijn vaardigheden die je inzet om je gespreks- of discussiepartner te beïnvloeden, en dan met name in situaties waarin je wilt dat de anders iets van je aan- of overneemt. Dit kan een idee of voorstel zijn, maar het kan ook gaan om het beter nakomen van spelregels en werkafspraken door die ander.

 

Bij sommige mensen lijkt het bijna vanzelf te gaan dat anderen meteen van hen aannemen wat ze zeggen; dat ligt dan vaak aan hun uitstraling – en soms ook aan de status of machtspositie die ze hebben. Zij hoeven weinig moeite te doen om hun voorstellen en ideeën geaccepteerd te krijgen. De meeste mensen moeten echter veel meer moeite steken in het overtuigen van anderen. Dit is echter een techniek die je kunt aanleren. Maar let wel: je kunt uitsluitend overtuigend zijn als je overtuigd bent van je eigen boodschap. Verder is de manier waarop je de boodschap brengt minstens zo belangrijk als de inhoud en de kwaliteit van je mening en argumenten. 

 

Hieronder geven we een aantal tips die je kunnen helpen je overtuigingskracht te versterken.  

1. Bereid je goed voor

Open de uitleg 

Wat enorm helpt bij overtuigen is dat je zelf heel goed weet wát je wilt en waarom je dat wilt. Hiervoor is een goede voorbereiding noodzakelijk. Denk vooraf goed na over wat je wilt overbrengen.

 

Stel jezelf hierbij de volgende kritische vragen:

  • Wat wil ik nu eigenlijk?
  • Waarom wil ik dit?
  • Hoe belangrijk is dit voor mij?
  • Wat voel ik hierbij?
  • Welke argumenten heb ik?
  • Welke argumenten kan de ander hebben die mijn standpunt of mening ontkrachten?
  • Wat zijn de voordelen van wat ik wil?
  • Wat zijn de nadelen van wat ik wil?
  • Met welke voorbeelden kan ik mijn standpunt of mening ondersteunen?
  • Zouden mijn argumenten ook tot andere conclusies kunnen leiden?

 

De antwoorden op bovenstaande vragen kunnen je helpen om je persoonlijke overtuiging te versterken. En dat helpt je bij het overtuigend brengen van je boodschap. Besteed extra veel aandacht aan het inschatten van de kwaliteit van je argumenten; ga kritisch na of de ander jouw argumenten niet zomaar van tafel kan vegen. Want anders loop je het risico dat de rest van je voorbereiding voor niets is geweest.

 

Helaas is het niet altijd mogelijk om je zo uitgebreid voor te bereiden op de manier die we hierboven hebben beschreven. Soms moet je immers op een onverwacht moment je mening of advies geven, bijvoorbeeld als een directeur of manager contact met je opneemt en er direct een beroep op je overtuigingskracht wordt gedaan. In zo’n geval kun je allereerst om uitstel vragen; er is niets mis mee om te vragen of je er later op terug kunt komen.

 

‘Hé, dat is een goede vraag. Vind je het goed dat ik daar even over nadenk en er later vandaag bij je op terugkom?’

 

Wil de ander dat je meteen reageert, of is de situatie zo dringend dat het echt niet anders kan, dan zul je moeten improviseren. Probeer je betoog dan al improviserend op te bouwen, waarbij het verstandig is om met een inleidende zin te beginnen: zo geef je jezelf wat bedenktijd. Daarna geef je argumenten en een onderbouwing hiervan, en sluit je af met een korte samenvatting. 

2. Neem de houding van een expert aan

Open de uitleg 

Als je deskundigheid uitstraalt, zullen anderen gemakkelijker en sneller overtuigd zijn van de boodschap die je wilt overbrengen. En aangezien jij dé deskundige bent op je vakgebied, zou dit eigenlijk geen probleem moeten zijn.

 

Heb vertrouwen in jezelf en realiseer je dat jij de deskundige bent; jij bent degene die weet waar het over gaat. Dan zul je dit ook uitstralen.

 

Let er hierbij op dat je geen afbreuk doet aan je deskundigheid door woorden te gebruiken als ‘eigenlijk’, ‘een beetje’, ‘misschien’, ‘ongeveer’, ‘eventueel’ en ‘ik denk’. Gebruik in plaats daarvan woorden als ‘natuurlijk’, ‘vanzelfsprekend’ en ‘ik weet zeker dat…’

3. Leef je in de ander in

Open de uitleg 

Inlevingsvermogen (empathie) bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de communicatie, ook bij overtuigen en argumenteren. Dit helpt je namelijk om in de reacties van de ander te herkennen wat hij voelt en daar kun je je vervolgens op inspelen. Dit wil niet zeggen dat je je hierin moet laten meeslepen, maar wel dat je kunt laten merken dat je snapt wat de ander vindt, denkt en voelt. Probeer aan te voelen waaraan de ander behoefte hoeft, want als je hieraan tegemoet kunt komen, zal dit helpen om de ander te overtuigen.

4. Laat de voordelen voor de ander zien

Open de uitleg 

Als je iemand probeert te overtuigen, zal hij – bewust of onbewust – in zijn eigen belang denken. Hij zal zich afvragen wat hij eraan heeft als hij instemt met jouw advies of mening. Ga daarom na – bij je voorbereiding – welke voordelen jouw standpunt heeft voor de ander en benoem deze. Dit kan zeker helpen om hem te overtuigen. Mocht de ander zich hier toch niet door laten beïnvloeden, benoem dan de nadelige gevolgen die optreden als jouw advies of voorstel niet worden overgenomen.

5. Praat rustig en duidelijk

Open de uitleg 

Als je iemand wilt overtuigen, kun je de neiging hebben om te forceren, bijvoorbeeld door je woorden kracht bij te zetten met stemverheffing of door sneller te praten. Probeer dit te vermijden, want juist door rustig en duidelijk te praten, wek je vertrouwen en straal je deskundigheid uit.

 

Deel de boodschap die je wilt overbrengen op in overzichtelijke onderdelen, waartussen je verbanden legt. Wees bovendien niet bang om een stilte te laten vallen bij een zwaarwegend argument of een belangrijke boodschap. Dit onderstreept dat je rustig bent en overtuigd bent van je standpunt.

6. Maak non-verbaal contact

Open de uitleg 

Je overtuiging wordt door de ander sneller geaccepteerd als je betrouwbaar en geloofwaardig overkomt. Hierbij speelt je non-verbale communicatie een grote rol. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het maken van oogcontact, want de ogen worden niet voor niets ‘de spiegel van de ziel’ genoemd. Door oogcontact krijg je persoonlijk contact met je gesprekspartner en bovendien wek je juist wantrouwen als je de ander niet aankijkt. Andere voorbeelden van uitingen van non-verbaal contact zijn je lichaamshouding, gebaren en mimiek. Een goede houding kan zelfvertrouwen uitstralen, terwijl een in elkaar gedoken houding onzekerheid uitstraalt. 

7. Wees volhardend

Open de uitleg 

Geef niet zomaar op; volharding kan lonend zijn. De acceptatie van je overtuiging neemt toe als je dóór blijft vragen en het belang van je boodschap en argumenten op verschillende manieren blijft aantonen en herhalen. 

Bronvermelding

Bij het schrijven van dit hoofdstuk is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

Overtuigtips: 12x hoe je beter wordt in overtuigen- Bureau Spraakwater. (2020, 17 mei).
Bureau Spraakwater https://www.bureauspraakwater.nl/artikelen/overtuigingskracht/overtuigingstips-12x-hoe-je-beter-wordt-in-overtuigen/

 

Overtuigen|Carrièretijger. (z.d.). https://www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken/sociale-vaardigheden/overtuigen